Į ką atkreipti dėmesį, įrengiant virtuvę, kad ji ilgai mus džiugintų

ROCKWOOL 5 min

Sakoma, kad namų širdis yra virtuvė ir šiame populiariame posakyje yra daug tiesos – virtuvėje sukasi namiškiai, gamina maistą, valgo, bendrauja. Jie mėgsta paskubomis čia išgerti kavos arba prisėsti ilgesniam pokalbiui, nes ši vieta – jauki, šilta, sava, traukia, ir tai nepriklauso nuo to, koks virtuvės stilius pasirinktas ir mėgstamas.

Kokį stilių pasirinkti?

Virtuvės įrengimas visada sukelia daug emocijų. Visų pirma žmonės susiduria su didžiausiu iššūkiu – kokį stilių pasirinkti. Priimant sprendimą reikia nepamiršti, kad virtuvė tarnauja daugybę metų. Virtuvės įrengimas reikalauja nemažų išlaidų, todėl priimant sprendimą geriau atmesti iššaukiančius, ekstravagantiškus projektus ir pasirinkti solidų variantą, kuris ilgai tarnaus.

Klasikinis stilius – dažniausiai pasirenkamas sprendimas. Tai saugus ir laikui nepavaldus stilius. Sumaniai įrengta klasikinė virtuvė puikiai atrodys ne vienerius metus. Baldų fasadai dažnai gaminami iš natūralios spalvos medžio, kas interjerui suteikia šiltumo ir jaukumo įspūdį. Medinius virtuvės baldus galima nudažyti bet kokia spalva, iš kurių balta yra pati universaliausia. Prie jos tinka visos kitos spalvos, o tai suteikia galimybę sukurti daugybę variantų. Klasikinis stilius dera su natūralaus akmens arba mediniais stalviršiais. Tiesa, natūralios medžiagos turi ne tik privalumų, bet ir trūkumų – jos yra elegantiškos ir nepavaldžios laikui, bet reikalaujančios kruopščios priežiūros, kad ilgam išsaugotų savo natūralų grožį.

Provanso stiliaus šaknys slypi Pietų Prancūzijoje. Provanso stiliaus virtuvėje karaliauja balti baldai, dažnai sendinti, kartais vietoje baltos spalvos naudojama šviesiai žalia ar melsva. Baldai paprastai gaminami iš medžio arba jo imitacijos, stalviršiai būna mediniai arba keramikiniai, dengti plytelėmis. Prie tokių paviršių tinka kaltinės metalo rankenos.

Kaimiško stiliaus virtuvėje, tinkančioje užmiesčio name, karaliauja baldai, kurių priekinė dalis pagaminta iš natūralaus medžio. Juos galima nulakuoti arba nuvaškuoti, taip pabrėžiant medžiagos, iš kurios jie pagaminti, struktūrą ir spalvą. Tokioje virtuvėje puikiai tinka solidūs pilkai dažyti baldai su masyviais mediniais stalviršiais ir kaltinėmis kriauklelių formos rankenomis.

Moderni virtuvė su lakuotais baldų fasadais ir chromuotais priedais taip pat yra dažnai pasirenkamas variantas, nes joje lengva palaikyti švarą. Tokia virtuvė suteikia galimybę rinktis iš daugybės baldų spalvų, bet verta nepamiršti, kad ryškios spalvos gali pradėti greitai varginti.

Skandinaviško stiliaus virtuvė. Pirmiausia tai – minimalizmas ir funkcionalumas bei natūralios medžiagos. Neįmantrios formos ir spalvos skandinaviška virtuvė grindžiama baltos ir juodos spalvų deriniu bei priedais – pasteliniais arba natūraliais. Balti baldai, tamsus arba medinis stalviršis, šviesių lentų arba juodais ir baltais langeliais margintos grindys, paprastos juodos rankenos ir vienas ryškesnis akcentas – juodas arba spalvotas šaldytuvas – taip gali atrodyti skandinaviška virtuvė. Šis stilius populiarus jau daugybę metų, nes jis universalus ir nepavaldus laikui.

Pramoninio stiliaus virtuvė gali sudominti ieškančius nekasdienių sprendimų. Čia tinka natūralios medžiagos: medis, metalas, stiklas, betonas. Poliruoto betono grindys, nerūdijančio plieno stalviršis, lofto stiliaus baro kėdutės – tai tik maža šio stiliaus elementų dalis. Pramoninio stiliaus virtuvė leidžia atsiskleisti kūrybingų žmonių sugebėjimams.

Dėmesį reikėtų atkreipti į ergonomiką

Planuojant virtuvės įrengimą, negalima pamiršti ergonomikos principų. Geriausia išskirti praktines zonas, kurios palengvins kasdienį funkcionavimą virtuvėje. Tinkamiausias sprendimas būtų pritaikyti vadinamąjį trikampio principą, t. y. svarbiausius įrangos elementus – šaldytuvą, kriauklę ir viryklę – pastatyti taip, kad šie sudarytų trikampį.

Maisto produktų laikymo vieta turėtų būti netoli šaldytuvo, prie įėjimo į virtuvę. Čia pirkinius galima sudėlioti į vietas. Kita zona – tai indų ir kitų virtuvės reikmenų laikymas. Drėgnoji zona, t. y. kriauklė, šiukšlių dėžė ir indaplovė, turėtų būti netoli tos vietos, kurioje laikomi indai. Tokiu būdu bus lengviau išimti indus iš indaplovės. Šalia verta įrengti darbo zoną su patogiu stalviršiu. Ten ruošiamas maistas, o greta šios vietos – maisto gaminimo zona su virykle ir orkaite.

Virtuvės forma ir turimas plotas nulemia tai, kaip bus išnaudojama erdvė. Geriausia virtuvės baldus sustatyti U arba L raidės forma, galima juos pastatyti dviem eilėmis su sala viduryje, jei yra vietos.

Nepatogiausia yra virtuvė, sustatyta viena eile. Tokiu atveju negalima pritaikyti trikampio taisyklės, bet reikėtų pasirūpinti logišku darbų sekos išlaikymu ir kuo didesniu stalviršių paviršiumi. Svarbiausia, kad virtuvė būtų patogi ir funkcionali, o čia padeda ergonomikos principai.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.