10 idėjų kaip sutaupyti pinigų nenukenčiat kokybei | Geras būstas

10 idėjų kaip sutaupyti pinigų nenukenčiat kokybei

Edgaras Misiukas 6 min
Šiame straipsnyje sužinosite:

Kokias medžiagas naudoti statyboje norint sutaupyti pinigų?

Būdus kaip sutaupyti interjero ir eksterjero įrengimo sąskaitas

Kaip pakeisti statybines medžiagas, kad nenukentėtų galutinis vaizdas

Atrodo, jog dekoruojant namus, sprendimai, kurių labiausiai norime, visada būna brangiausi. Tačiau prieš atsisakant svajonių, verta paieškoti alternatyvų, kurios suteiks panašų efektą už daug mažesnę kainą. Pateikiame dešimt idėjų, kaip užbaigti savo būstą taip, kad finansiškai nenukentėtumėme.

Praturtintas interjeras nebūtinai reiškia brangų interjerą. Minimalizmo mados amžiuje daugiau nereiškia geriau, o norint pasiekti išskirtinio interjero efektą, kartais pakanka tiesiog atsisakyti nebūtinų dekoro elementų. Saikingumas dažnai leidžia geriau išryškinti prioritetus, pavyzdžiui, gražias grindis ar dizainerio sukurtą šviestuvą. Ir kartu sutaupyti pinigų.

Atlikdami namo apdailą dažnai esame linkę naudoti pigiausias medžiagas arba trumpinti apdailos procesą. Tačiau ieškodami taupymo galimybių turėtume prisiminti, kad tai ne visada reiškia pirkimą mažiausiomis kainomis. Už kai kuriuos sprendimus teks mokėti daugiau, tačiau dėl jų ilgaamžiškumo ar kitų privalumų ilgainiui tai atsipirks. Todėl turėtume gerai pagalvoti, kur tikrai verta naudoti pigesnius pakaitalus.

Pateikiame dešimt idėjų kaip sutaupyti neprastinant kokybės.

sutaupyti pinigų nenukenčiat kokybei

1. Plona fanera, platus panaudojimo spektras

Mediniai baldai kainuoja, tačiau natūrali fanera, t. y. plona fanera, pagaminta iš medžio lakštų, gali būti gera ir pigesnė medžio masyvo alternatyva. Taip apdailinti baldai puikiai papildys modernaus, skandinaviško, angliško ir provanso stiliaus virtuves. Fanera ne tik išlaiko medžio masyvo išvaizdą, bet ir sušildo interjerą bei pasižymi dideliu patvarumu.

Kita panaudojimo galimybė yra ta, kad ji gali būti naudojama seniems baldams atnaujinti arba durims uždengti, todėl verta nepamiršti faneros atnaujinimo metu.

2. Stiklo pluošto tapetai vietoj gipso

Net brangiausio dizaino butas neatrodo gražiai, jei jo sienos nelygios ir sutrūkinėjusios. Tokių defektų taisymas yra daug darbo reikalaujantis procesas, kuris, jei norite samdyti profesionalą, kainuoja nemažai. Be to, negalime būti tikri, kad po remonto neatsiras daugiau įtrūkimų.

Todėl verta apsvarstyti stiklo pluošto tapetų galimybę. Nors pati medžiaga nėra pati pigiausia, jos montavimas trunka daug trumpiau nei sienų lyginimas naudojant tinką. Tapetai padengs visus defektus, taip pat ir tuos, kurie atsiras ateityje. Be to, manoma, kad jie tarnaus 20-30 metų. Tačiau tai nereiškia, kad visą tą laiką būsime pasmerkti tam pačiam interjero dizainui. Stiklo pluošto tapetus galima pakartotinai dažyti, įprastais emulsiniais dažais.

Taip pat skaitykite: Nuo pamatų iki stogo arba kaip sutaupyti statant namą

3. Dekoratyvinis tinkas, kuris gali virsti betonu ar net metalu

Kai kurių apdailos elementų kūrimas yra labai brangus arba tiesiog labai sudėtingas ir reikalauja daug laiko, o rasti komandą, galinčią tai padaryti, yra beveik stebuklas. Pavyzdžiui, pramoniniame interjere norime įrengti sieną iš surūdijusios skardos arba vario. Užuot ieškojus tinkamų metalų, nerimaujant dėl jų saugaus transportavimo ir montavimo, galima rinktis dekoratyvinį tinką, kurį daug lengviau naudoti.

Didelis dekoratyvinio tinko privalumas – jo universalumas, todėl jį galima pritaikyti praktiškai prie bet kokio interjero. Minimalizmo entuziastams siūlomi architektūrinį betoną ar akmenį imituojantys variantai. Taip pat yra variantų, puikiai derančių prie glamūrinio ar net kaimiško interjero.

4. 3D plokštės vietoj plytų ir akmens

Dar viena idėja, kaip sukurti įspūdingą sienų apdailą, yra 3D plokštės. Rinkoje yra didelis dizaino pasirinkimas – nuo natūralias medžiagas imituojančių iki geometrinių formų, skirtų futuristinio interjero mėgėjams.

Jei svajojame apie plytomis ar akmenimis dengtą sieną, turime atsižvelgti ne tik į pačių medžiagų, bet ir į jų transportavimo bei montavimo išlaidas. O šie dėl didelio svorio nėra maži. Nusprendę rinktis 3D plokštes, dėl to nerimauti neturime. Polistireninis putplastis arba putplastis, iš kurio gaminami šie gaminiai, sveria minimaliai, o klijuoti juos taip paprasta, kad galime nesunkiai susidoroti patys. Kai baigsime, vizualinis efektas niekuo nesiskirs nuo to, kuris gaunamas naudojant tikras plytas ar akmenį.

5. Kvarcas vietoj marmuro

Marmuras skamba labai prabangiai… bet ir brangiai. Nors sunku paneigti elegantišką išvaizdą, marmuro plokštė puikiai tinka ir kaip virtuvės stalviršis.

Kvarcinis stalviršis turi tai, ko mums reikia virtuvėje: mažas porėtumas. Jis beveik nesugeria vandens, todėl netampa bakterijų ir mikroorganizmų buveine. Be to, jis gana atsparus mechaniniams pažeidimams ir buitinėms rūgštims, jį galima pjaustyti pagal formą, todėl jis yra vientisas dizaino elementas.

6. Vinilo plokštės vietoj plytelių

Vinilo plokštės virtuvėje sujungtoje su svetaine – tai labai dažnai statybose naudojamas sprendimas. Tačiau apdailos etape iškyla problema – ką daryti su grindimis? Geriausiai jos atrodo, kai yra vienodos visoje erdvėje. Paprastai nenorime, kad svetainėje būtų šaltos plytelės, o medinės ar laminuotos grindys virtuvėje greitai gali pasižeisti. Vinilo plokštės gali būti gera alternatyva.

Dėl savo patvarumo ir atsparumo purvui vinilinė danga puikiai tinka virtuvėms, o medžio imitacijos paviršius puikiai atrodys ir svetainėje. Vinilo plokščių klojimas yra daug greitesnis, paprastesnis ir pigesnis nei plytelių klojimas, ypač jei pasirenkate susegamas plokštes.

sutaupyti pinigų nenukenčiat kokybei

7. Visur plytelės? Galbūt…

Kartais medžiagų taupymą tiesiogiai lemia ne medžiagos rūšis, o jos kiekis. Geras pavyzdys – vonios kambarys: apsvarstykite, ar tikrai reikia plytelėmis išklijuoti visą kambario plotą.

Tiek išlaidų, tiek vizualinio efekto požiūriu gali būti daug įdomiau padengti plytelėmis tik grindis ir vietas, kurios tiesiogiai liečiasi su vandeniu. Likusią erdvę galima užbaigti dažais arba jau minėtu vonios kambariui skirtu dekoratyviniu tinku, o kontrastinga spalva ar įdomi tekstūra papildomai suteiks vonios kambariui išskirtinumo.

Taip pat skaitykite: Namo statybos kaina 2022 – kiek išleisime projektavimui, statybai ir interjerui?

8. Paletės vietoj tradicinės terasos

Tikriausiai kiekvienas, persikėlęs gyventi į namą už miesto, įsivaizduoja šį vaizdą: rytas, paukščių čiulbesys ir kava terasoje. Tik pirmiausia reikia pastatyti terasą. Deja, susidūrus su kitomis išlaidomis, šis klausimas dažnai lieka paskutinėje sąrašo vietoje. Tačiau yra pigesnė alternatyva, kuri leidžia mėgautis lauko sąlygomis nuo pat pradžių. Tai – terasa iš padėklų. Tai lengvai prieinama ir nebrangi medžiaga, iš kurios galima pastatyti pakankamai tvirtą konstrukciją.

Sutankintą pagrindą reikia uždengti neaustine medžiaga, sudėti betono blokelius, tada sudėti padėklus, prie kurių bus tvirtinamos lentos. Taip greitai ir pigiai sukursite terasą, kuri tarnaus kelerius metus, iki kol įsirengsite nuolatinę terasą.

9. Akmens masės vietoj grindinio trinkelių

Ieškodami medžiagos, su kuria būtų galima iškloti erdvę aplink namus, t. y. privažiavimus, takus, poilsio ar darbo vietas, dauguma mūsų galvoja apie grindinio trinkeles. Tačiau verta pasidomėti šiek tiek šiuolaikiškesne šios medžiagos alternatyva – akmens masės dirbiniais. Jie yra daug patvaresni ir estetiškesni, o medžiagos kaina nėra didesnė.

Tačiau šiuo atveju daugiausia sutaupysime montavimo ir vėlesnės priežiūros išlaidų. Akmens masės plytelių klojimas užtrunka daug trumpiau nei grindinio trinkelių klojimas. Be to, jos atsparios oro sąlygoms, jose neauga piktžolės ir gerai atrodo net ir po daugelio metų.

10. Tačiau kai kuriais klausimais nėra pakaitalų

Tačiau gerovė, kurią susikuriame savo namų interjere, priklauso ne nuo sienų, grindų ar stilingų baldų apdailos, o nuo to, kokį gyvenimo komfortą suteikiame gyventojams.

Ar jums patinka šaltesnis interjeras? Tai labai įdomus pasirinkimas, tačiau tegul vėsa apsiriboja tik dekoru, o pats šiluminis komfortas išlieka tinkamo lygio. Pramoninis interjeras – puiki idėja, tačiau jei nėra tinkamos garso izoliacijos, girdėsime viską, kas vyksta lauke, ir tikrai jausimės tarsi gamykloje.

Štai kodėl ieškant pigių pakaitalų nereikėtų galvoti apie pagrindines statybines medžiagas, pavyzdžiui, šilumos izoliaciją. Juk būtent tokie sprendimai, kaip akmens vata, sukuria šiltą ir sveiką atmosferą namuose ir verčia norėti juose likti.

Kaip gaminama natūrali fanera?

Naudojant specialiai pritaikytus 3D spausdintuvus
Iš plonų lakštų, nupjautų nuo medžių kamienų
Kaip perdirbtas produktas iš senų baldų
Šiuo metu negaminama dėl didelių gamybos sąnaudų

Iš plonų lakštų, nupjautų nuo medžių kamienų

sutaupyti pinigų nenukenčiat kokybei

Kaip alternatyvą grindinio trinkelėms verta apsvarstyti:

Vinilo plokštės
Akmens masės plytelės
Struktūriniai tinkai
Faneruotės plokštės

Akmens masės plytelės

sutaupyti pinigų nenukenčiat kokybei

Apskaičiuota, kad stiklo pluošto tapetų ilgaamžiškumas yra iki:

5-10 metų
6-12 metų
20-30 metų
30-50 metų

20-30 metų

sutaupyti pinigų nenukenčiat kokybei

įdomi marmurinio stalviršio alternatyva gali būti plokštė, pagaminta iš:

Kristalų
Kvarco
Akmens

Kvarco

sutaupyti pinigų nenukenčiat kokybei

Paskutinis dalykas, kuriam turėtume taupyti, yra:

Virtuvės stalviršiai
Sienų dažai
Vonios plytelės
Šilumos izoliacinės medžiagos

Šilumos izoliacinės medžiagos

sutaupyti pinigų nenukenčiat kokybei

Dekoratyvinis tinkas gali imituoti:

Architektūrinį betoną
Surūdijusį lakštinį metalą
Varį
Bet kuris iš minėtų paviršių

Bet kuris iš minėtų paviršių

sutaupyti pinigų nenukenčiat kokybei